Εκδρομές

Ξεκινήστε από τη γύρω περιοχή και περιηγηθείτε στα Πυργόσπιτα (του Καπετανάκη, του Κιτρινιάρη και του Δουράκη), το Κάστρο της Ζαρνάτας, το Δάσος της Βασιλικής και τα φαράγγια του Βυρού και του Ριντόμου ή οδηγείστε μέχρι την Καλαμάτα, την Πύλο, την Αρχαία Ολυμπία και το Ναύπλιο – το Polianna Estate είναι η ιδανική αφετηρία για καθημερινές εξορμήσεις!

1Η ΗΜΕΡΑ
ΟΙΤΥΛΟ, ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΙΡΟΥ, ΒΑΘΕΙΑ

Ξεκινάμε για την Αποσκερή Μέσα Μάνη περνώντας διαδοχικά τα χωριά Θαλάμες, Λαγκάδα και Άγιος Νίκων, με πρώτο σταθμό το Οίτυλο, τον όρμο που αναφέρει ο Ιούλιος Βερν στο έργο του “Οι Πειρατές του Αιγαίου”. Απέναντι τα κάστρα της Κελεφάς και του Πασσαβά και, στο τέλος του δρόμου, ο όρμος του Λιμενίου. Περνάμε το Καραβοστάσι, το νέο Οίτυλο και το ψαροχώρι Λιμένι κι ανηφορίζουμε για την Αρεόπολη – την καρδιά της Μάνης με τους πύργους, τις εκκλησίες και τα προεπαναστατικά κτίσματα. Προχωράμε νότια προς τον Πύργο Διρού, με μια στάση στον πύργο Σκλαβουνάκου στον συνοικισμό Πετρόλακο. 4χλμ. από τον Πύργο συναντάμε τα σπήλαια του Διρού και το παρακείμενο νεολιθικό μουσείο με τα ευρήματα του σπηλαίου Αλεπότρυπα. Περνάμε από την Κυπάρισσο, την αρχαία Καινήπολη με τις 3 παλαιοχριστιανικές βασιλικές εκκλησίες του 5ου και 6ου αιώνα, τη Βάθεια με τον αναστηλωμένο οικισμό και, με μία στάση στο γραφικό Πόρτο Κάγιο, καταλήγουμε στο Ταίναρο, το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης.

2Η ΗΜΕΡΑ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ

Ξεκινάμε με κατεύθυνση βορειοδυτικά προς Καλαμάτα, με μία στάση στο γραφικό κεφαλοχώρι Κάμπος. Φτάνουμε στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας – με την παραλία που θυμίζει Κυανή Ακτή, πανέμορφες πλατείες και γωνιές γεμάτες ζωή στο ιστορικό της κέντρο –, μια πόλη που ζει σε ρυθμούς διακοπών όλο το χρόνο. Επισκεπτόμαστε το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο και τη βυζαντινή εκκλησία της Υπαπαντής και συνεχίζουμε βορειοδυτικά. Περνάμε τη Μεσσήνη στην όχθη του ποταμού Παμίσου και, με μία παράκαμψη στο Κάστρο της Ανδρούσας, φτάνουμε στην Ιθώμη. Εκεί βρίσκεται η Αρχαία Μεσσήνη, η καλύτερα σωζόμενη ελληνιστική πόλη της Ελλάδας και μια από τις σημαντικότερες της αρχαιότητας σε μέγεθος και μορφή. Τελευταίος σταθμός, σε μικρή απόσταση, η διατηρητέα παλαιά Μονή και το νέο μοναστήρι Βουλκάνου στο διάσελο των λόφων Βουλκάνου και Αγ.Βασιλείου.

3Η ΗΜΕΡΑ
ΚΟΡΩΝΗ, ΜΕΘΩΝΗ, ΠΥΛΟΣ

Ξεκινάμε με κατεύθυνση βορειοδυτικά, περνάμε την Καλαμάτα και κατευθυνόμαστε προς τη Νοτιοδυτική Μεσσηνία. Πρώτη στάση η Κορώνη, η παραλιακή γραφική κωμόπολη, χτισμένη αμφιθετρικά σε χαμηλό λόφο που την κορυφή του κατέχει το επιβλητικό Βενετσιάνικο φρούριο μαζί με το φημισμένο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Συνεχίζουμε δυτικά και περνώντας από το γραφικό ψαροχώρι της Φοινικούντας, σταματάμε στη Μεθώνη και σ’ ένα από τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα κάστρα της Μεσογείου. Συνεχίζουμε βόρεια και καταλήγουμε στην Πύλο με τις εξωτικές παραλίες, αμπελώνες και ελαιώνες που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, κοντινά νησάκια με φυσικούς θησαυρούς κι εμβληματικές καστροπολιτείες. Επισκεπτόμαστε το Νιόκαστρο, το Παλαιόκαστρο και τη λεγόμενη σπηλιά του Νέστορα που αναφέρει ο Παυσανίας. Σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων, η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς που οι Sunday Times έχουν συμπεριλάβει στις 20 καλύτερες παραλίες στον κόσμο κι ακριβώς δίπλα η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας που αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους υδροβιότοπους των Βαλκανίων.

4Η ΗΜΕΡΑ
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ, ΖΑΧΑΡΩ, ΛΙΜΝΗ ΚΑΙΑΦΑ, ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

Ξεκινάμε με κατεύθυνση βορειοδυτικά, περνάμε την Καλαμάτα και κατευθυνόμαστε προς τη Βορειοδυτική Μεσσηνία. Πρώτη στάση η αμφιθεατρικά χτισμένη Κυπαρισσία, 70χλμ. από την Καλαμάτα, με τον διατηρητέο οικισμό της Παλιάς ή Άνω Πόλης, το Φράγκικο Κάστρο στην κορυφή του όρους Ψυχρό και τα στενά πλακόστρωτα καλντερίμια. 30χλμ. βόρεια, στο Νομό Ηλείας, βρίσκεται η Ζαχάρω και τα Λουτρά Καϊάφα, ένα μοναδικό οικοσύστημα με ιαματικές πηγές, λίμνη, πευκοδάσος και μια φαρδιά παραλία με αμμοθίνες και λευκά κρινάκια που φυτρώνουν στην άμμο. Σε μικρή απόσταση νοτιοανατολικά βρίσκεται το φαράγγι της Νέδας και ηΑρχαία Φιγαλεία, ενώ σε 25χλμ. από τη Ζαχάρω  φτάνουμε στο διασημότερο Ελληνικό αξιοθέατο μετά την Ακρόπολη, την Αρχαία Ολυμπία. Τέλος, στο διπλανό χωριό Καλίδονα, οι ανασκαφές έφεραν στο φως τρεις τάφους, εκ των οποίων ο ένας εκτιμάται ότι ανήκει στον ομηρικό βασιλιά Νέστορα.

5Η ΗΜΕΡΑ
ΝΑΥΠΛΙΟ, ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ, ΜΥΚΗΝΕΣ

Κατευθυνόμαστε προς τη Λακωνική Μάνη και στη συνέχεια προς Σπάρτη, με προορισμό το Ναύπλιο. Πρώτη στάση, η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους με την κουκλίστικη παλιά πόλη, τα διατηρητέα νεοκλασικά αρχοντικά, τη λιθόστρωτη Πλατεία Συντάγματος και το Μπούρτζι – το μικρό ξερονήσι με το ομώνυμο ενετικό κάστρο. Την πόλη περιβάλλουν τα δύο ενετικά κάστρα Ακροναυπλία και Παλαμήδι (χτισμένο πάνω σ’ έναν τεράστιο γκρίζο βράχο). Σε απόσταση μισής ώρας βρίσκεται η Επίδαυρος με το αρχαίο θέατρο και τοΑσκληπιείο, το σημαντικότερο θεραπευτικό κέντρο της αρχαιότητας, ενώ με μια πολύ μικρή παράκαμψη – 22χλμ. μετά το Ναύπλιο – θα υποκλιθείτε στο επιβλητικό μεγαλείο της τειχισμένης ακρόπολης των Μυκηνών.