Ιστορία, Αξιοθέατα και Πανηγύρια

Η Μάνη είναι ένας τόπος με μεγάλη ιστορία. Kατοικήθηκε για πρώτη φορά την παλαιολιθική εποχή, ενώ από τα ευρήματα αποδεικνύεται η συνεχής παρουσία οικισμού και πολιτισμού στην περιοχή. Αξιόλογες εγκαταστάσεις χρονολογούνται στη Νεολιθική εποχή, ενώ διατηρήθηκαν και κατά την Εποχή του Χαλκού, με σημαντικότερους οικισμούς το Οίτυλο, την Καρδαμύλη και το Γύθειο. Με την κάθοδο των Δωριέων στην Πελοπόννησο, η Μάνη ακολουθεί την τύχη της Λακωνίας, ενώ κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους συμμετέχει στο Κοινό των Ελευθερολακώνων. Στους πρώτους αιώνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας εντάσσεται στο επαρχιακό διοικητικό της σύστημα και υπάγεται στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας. Με την εγκατάστασή τους οι Φράγκοι στην Πελοπόννησο, χτίζουν τρία οχυρά κάστρα σε στρατηγικά σημεία – τα οποία και παραδίδουν μετά την ήττα τους στο Βυζαντινό Αυτοκράτορα, θεμελιώνοντας έτσι το βυζαντινό δεσποτάτο του Μιστρά. Κατά την τουρκοκρατία, ο σουλτάνος Μωάμεθ ο Β΄ στρέφεται προς την Πελοπόννησο, κατακτώντας το Μιστρά – τότε αρχίζει η νέα ιστορική πορεία της Μάνης. Από τους Βενετοτουρκικούς πολέμους ξεκινά ο αγώνας των Μανιατών ενάντια στους Τούρκους  – και δεν σταματά μέχρι που ο Κολοκοτρώνης κηρύσσει την Επανάσταση με τη βοήθειά τους.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Αδιαφιλονίκητη πρωταγωνίστρια της περιοχής, η γειτονική – και γνωστή από τα Ομηρικά χρόνια – Καρδαμύλη.  Υπέροχα καλοδιατηρημένη, όπως την ερωτεύθηκε με την πρώτη ματιά ο κορυφαίος ταξιδιωτικός λογοτέχνης του 20ου αιώνα sir Patrick Leigh Fermor το 1960 (και παρέμεινε εδώ μέχρι το θάνατό του το καλοκαίρι του 2011) προσφέρει μαγικές εικόνες , από την παλιά πόλη με τα εγκαταλειμμένα οχυρωμένα πυργόσπιτα, τον πύργο του Τρουπάκη ή Μούρτζινου και τη μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα έως τους λαξεμένους στο βράχο τάφους των Διόσκουρων και τα ερείπια της Ομηρικής Καρδαμύλης, αλλά και το νησάκι της Μερόπης ή Αμυγδαλόνησο με τα κατάλοιπα του τείχους που άφησαν οι Ενετοί να διακρίνονται στον ορίζοντα. Επόμενη στάση η γη του Ζορμπά και αγαπημένη των ξένων επισκεπτών Στούπα, με τη θρυλική παραλία της με την ψιλή άμμο και το φράγκικο κάστρο Μποφόρ που χτίστηκε στη θέση της αρχαίας ακρόπολης της πόλης Λεύκτρα. Από τα πετρόχτιστα χωριά του Δυτικού Ταΰγετου αξίζει να επισκεφθούμε τις γραφικέςΘαλάμες, τη Λαγκάδα με τα πέτρινα πυργόσπιτα, το Προάστιο με τις 76 εκκλησιές του και τη μεγαλοπρεπή Κρήνη των Μελισσηνών, τη  Σαϊδόνα με τον τριώροφο πύργο του Κιτρινιάρη και την Καστάνια με το πενταώροφο πυργοφρούριο του καπετάν Δουράκη με τους 4 κυκλικούς πυργίσκους. Το πιο γνωστό πυργόσπιτο της Μεσσηνιακής Μάνης είναι ο επιβλητικός τριώροφος πύργος του Καπετανάκη στο τέλος του δρόμου προς τα Σωτηριάνικα, ενώ περίφημο μνημείο στην κορυφή υψώματος πάνω από τον Κάμπο και διαχρονικό όριο εισόδου στην Έξω Μάνη αποτελεί το Κάστρο της Ζαρνάτας. Περνώντας στη Λακωνική ή Μέσα Μάνη, ξεκινάμε από  το Γύθειο με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, το γραφικό λιμάνι και τη νησίδα Κρανάη, τηνΑρεόπολη με τους πύργους και τα καλντερίμια, το Οίτυλο που αναφέρεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα και το Λιμένι απέναντι με τον Πύργο του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, τον Γερολιμένα με το Κάβο Γκρόσσο, τον γραφικό οικισμό της Βάθειας με τους πύργους, τη Μονή Ντεκούλου του 16ου αιώνα με την τρισυπόστατη εκκλησία και τις σπουδαίες αγιογραφίες,  τους παραδοσιακούς οικισμούς του Κότρωναμέσα στον ελαιώνα και της Λάγιας με τα στρογγυλά πυργόσπιτα,  την «πολυπυργού» Κοίτα – κοιτίδα των μανιάτικων πύργων  – και καταλήγουμε στο Ακρωτήριο Ταίναρο  με το φάρο και το νοτιότερο φυσικό λιμάνι της ηπειρωτικής Ελλάδας  Πόρτο Κάγιο.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ & ΕΘΝΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ στο ΛΕΥΚΤΡΟ – διαρκεί όλο το καλοκαίρι (www.mani-sonnenlink.com, τηλ. 27210-77711)
Το ζεύγος Μπλάουελ, Βιεννέζοι εγκατεστημένοι στη Μάνη, καλούν εκλεκτούς μουσικούς από όλο τον κόσμο για να ερμηνεύσουν Μότσαρτ ή Μπραμς αλλά και έλληνες συνθέτες στο υπαίθριο αμφιθέατρο του δήμου Λεύκτρου. Οι συναυλίες συνοδεύονται από βιολογικό μπουφέ.

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑΜΙΔΑ στον ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ – 19 Ιουλίου
Οι αρχαίοι, σύμφωνα με τον Παυσανία, θεωρούσαν την υψηλότερη κορυφή του Ταϋγέτου ιερή τοποθεσία του Ήλιου. Σήμερα τα χαρακτηριστικά της πανάρχαιας λατρείας αναβιώνουν στο μικρό – χωρίς σκεπή -πλινθόκτιστο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Φωτιές ανάβουν όλη τη νύχτα, ενώ η καμπάνα κτυπάει στις 2 το πρωί και η Θεία Λειτουργία διαρκεί ως την ανατολή.. Ελάχιστα λεπτά πριν ανατείλει ο ήλιος και όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, σχηματίζεται μέσα στο Μεσσηνιακό Κόλπο, η τέλεια ισόπλευρη τριγωνική σκιά της πυραμοειδούς κορυφής του Ταϋγέτου, το περίφημο «φαινόμενο της πυραμίδας».

ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΡΑΧΗΛΑΣ – 15 Αυγούστου
Το πιο ατμοσφαιρικό πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου γίνεται στο γραφικό πετρόχτιστο χωριουδάκι της Τραχήλας (7,5χλμ. ανατολικά του Αγίου Νικολάου).

Αναζητήστε το σχετικό φυλλάδιο του Poliana Estate, με τις αναλυτικές πληροφορίες για τα πανηγύρια και τις εκδηλώσεις της ευρύτερης περιοχής, στη Βίλα σας.