Δραστηριότητες

Με τον Ταΰγετο να αγκαλιάζει τα παραθαλάσσια χωριά της και να προσθέτει στο ανάγλυφό της φαράγγια, δάση, δυσπρόσιτες βουνοκορφές και ξεχασμένους από το χρόνο ορεινούς οικισμούς, η Μεσσηνιακή Μάνη καλύπτει μια μεγάλη γκάμα υπαίθριων δραστηριοτήτων, από ορειβασία μέχρι water sports. Και για ν’ αναπληρώσετε τις χαμένες θερμίδες, η «Καλλίκαρπος» – όπως την αποκαλούσε ο Ευρυπίδης – γη, παράγει δεκάδες εκλεκτά προϊόντα: από τις ξακουστές σε ολόκληρο τον πλανήτη ελιές Καλαμών και το λάδι της, μέχρι σύκα, σταφίδα, κρασιά, κηπευτικά και εσπεριδοειδή.Οι πρώτες αναφορές για την καλλιέργεια της ελιάς στην περιοχή χρονολογούνται από την εποχή του Ομηρικού Βασιλιά Νέστορα, η ιστορία των αμπελώνων της χάνεται στα βάθη των αιώνων και τα σύκα της ήταν το αγαπημένο γλύκισμα των αρχαίων Ελλήνων…

ΑΘΛΗΜΑΤΑ

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ – ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ
Δεκάδες πεζοπορικές διαδρομές σε λιθόχτιστα καλντερίμια και μονοπάτια, τέσσερα φαράγγια ( Ρίντομο, Βυρός, Νούπαντη, Στέπενη), το Μπίλιοβο, η ανάβαση του Ταΰγετου και το Δάσος της Βασιλικής σας προκαλούν σε φυσιολατρικές περιπέτειες.
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
Οι μικρές αποστάσεις μεταξύ των χωριών και η ήπια κυκλοφορία στους επαρχιακούς δρόμους που τα συνδέουν μεταξύ τους κάνουν το ποδήλατο ιδανικό μέσο για να εξερευνήσετε την περιοχή.
WATER ACTIVITIES
Οι δεκάδες κόλποι και οι βράχοι της ακτογραμμής είναι ιδανικοί για ερασιτεχνικό ψάρεμα, ψαροντούφεκο και diving. Επίσης στην παραλία της Στούπας μπορείτε να νοικιάσετε θαλάσσια ποδήλατα, κανώ και βάρκα. Για τους fans της ιστιοπλοΐας οι πλησιέστερες οργανωμένες μαρίνες είναι του Γυθείου (τηλ.27330-22262) και της Καλαμάτας (τηλ.27210-22051 και 22218).
ΠΑΡΑΠΕΝΤΕ
Αναζητήστε το σημείο «Παραπέντε» στην Άνω Βέργα, κοντά στην Καλαμάτα, που ονομάστηκε έτσι εξαιτίας των αεροπτεριστών που συρρέουν εκεί για το σπορ.
CAVING
Οι σχετικές προτάσεις αρχίζουν αλλά δεν τελειώνουν στο διάσημο Σπήλαιο το Διρού.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης η Τουρκοσπηλιά, το τριώροφο σπήλαιο Καταφύγγι και το σπήλαιο-βάραθρο βάθους 8μ. με άνοιγμα 2μ. στην κορυφή του Ταϋγέτου.

ΓΕΥΣΗ

Η πλούσια γη της Μεσσηνίας παράγει εξαιρετικές πρώτες ύλες, όπωςΠΟΠ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 100% φυσικό προϊόν και κορυφαίο διεθνώς στο είδος του, ΠΟΠ ελιές Καλαμών – οι πρέσβειρες της Μεσσηνίας σε ολόκληρο τον κόσμο –, αρωματικά φυτά & βότανα που φυτρώνουν στον Ταΰγετο, εξαιρετικής ποιότητας κρασιά από τοπικές όσο και κοσμοπολίτικες ποικιλίες, παραδοσιακά αποστάγματα όπως ούζο, ρακή, αλλά και λικέρ από άνθη λεμονιάς, νεραντζιάς και τριαντάφυλλου, μοσχοκάρυδου, κανέλλας και βανίλιας, αρωματικόμπαλσάμικο από μούστο, μέλι από αρωματικά φυτά του Ταΰγετου,μουστάρδα με ελαιόλαδο, βότανα, μπαλσάμικο και μέλι, μαύρη κορινθιακή σταφίδα, ξερά σύκα φυσικά αποξηραμένα στον ήλιο, το γνωστό ήδη από την εποχή του Ηροδότου ως γλύκισμα τονωτικόπαστέλι, τα λευκά τυριά σφέλα και ταλαγάνι, σταρένια ή κριθαρένιαπαξιμάδια ή παπάρες, τα διάσημα τηγανητά λαλάγγια και τα αγαπημένα εδέσματα παστό με πορτοκάλι, λουκάνικο με πορτοκάλικαι σύγκλινο.

Αλλά και η μεσσηνιακή κουζίνα θα σας εντυπωσιάσει με την πληθωρικότητα και τη φαντασία της – εμβληματικά πιάτα: μαυρομάτικα φασόλια με σπανάκι, σαλάτα με πορτοκάλια, ελιές και λάδι, καλαματιανός καπαμάς τουτέστιν κοκκινιστό κρέας με πατάτες κομμένες χωριάτικα και βρασμένες στη σάλτσα του, κόκκορας χωριάτικος με σπιτικές χυλοπίτες, αυγά στο τηγάνι με ντομάτες και παστό – ο μανιάτικος καγιανάς  –, δίπλες – το γλυκό που συνοδεύει όλες τις στιγμές χαράς και ιδιαίτερα τους γάμους – , κουταλίδες – οι κλασικές τηγανίτες –, πέτουλα ή πλακοτηγανίτες – τηγανίτες πασπαλισμένες με τριμμένη μυζήθρα – και η διάσημη γουρ(ου)νοπούλαπου την τεμαχίζουν μπροστά σας και την παίρνετε στη λαδόκολλα από στημένες υπαίθριες ψησταριές.